De destructieve aantrekkingskracht tussen een hoog sensitief persoon en een narcist

Tegengestelden hebben binnen elke liefdesrelatie een grote aantrekkingskracht. Dat loopt niet altijd goed af, want soms is er sprake van een destructieve relatie, bijvoorbeeld tussen een hoog sensitief persoon en een narcist, die een haast magnetische aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen. Dat magnetisme wordt uitgebeeld in de Griekse mythologie in het verhaal van Echo en Narcissus.

John William Waterhouse - Echo and Narcissus - narcisme - psychopathie

De vloek van Echo en Narcissus

De nimf Echo was vervloekt, zodat ze alleen kon terugzeggen wat een ander had gezegd. Echo was smoorverliefd op Narcissus, maar ze kon door de vloek haar gevoelens voor hem niet onder woorden brengen. Vanwege de angst van Narcissus voor echt intiem contact negeerde hij Echo en bleef zij eenzaam en alleen achter. Aphrodite, de godin van de liefde, strafte Narcissus voor zijn wrede gedrag en maakte hem verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Zo raakte Narcissus mateloos gefascineerd door het beeld van zichzelf, dat hij in het wateroppervlak van de bron weerspiegeld zag. Echo keek daarbij toe en hoopte nog steeds dat haar onuitgesproken liefde voor Narcissus beantwoord zou worden. Ze hoorde Narcissus zeggen: ‘Ik hou van je’ en antwoordde: ‘Ik hou van je’, maar ze had niet door dat de woorden niet voor haar waren bedoeld, want deze waren enkel de reflectie van de extreme zelfliefde voor het spiegelbeeld van Narcissus. Echo kwijnde uiteindelijk nog verder weg in haar liefdesverdriet tot een verbitterde schim, totdat enkel nog haar stem overbleef. Narcissus was zodanig betoverd door zijn evenbeeld in het water dat hij het probeerde te kussen. Hij viel voorover en verdronk in de bron. Hij werd daarna getransformeerd in een bloem, de narcis.

Het drama van Echo en Narcissus wordt tegenwoordig uitgespeeld in een relatie tussen een hoog sensitief persoon (HSP) en een narcist (nps). Andere benamingen voor een narcist zijn psychopaat / sociopaat / borderline / bi-polair (manisch depressief) theatrale & cluster b persoonlijkheidsstoornis. Dit levert een destructieve relatie op, die veel leed veroorzaakt als de onderliggende dynamiek niet op tijd wordt herkend.

De narcis is een bloem waar andere bloemen niet in de nabijheid van kunnen verblijven, zonder zelf te verwelken. Hetzelfde geldt voor personen die in de omgeving verblijven van een narcist. Dat valt alleen in het begin niet op, omdat men wordt verblind door het, op het eerste gezicht, bijzonder stralende voorkomen. Net als de narcis oogt een narcist heel kleurrijk. Een narcist weet je met een uitzonderlijke charme te betoveren door zijn imposante persoonlijkheid, en zal je het idee geven dat hij werkelijk in je is geïnteresseerd en veel om je geeft. Er is met een narcist meteen een sterke aantrekkingskracht en met de nodige vleierij en overdreven waardering wordt je overtuigd dat je de liefde van je leven, of zelfs je enige echte tweelingziel hebt ontmoet, waarop je niets anders kunt dan verliefd worden. Door de overmatige aandacht word je overweldigd door een liefdesbom, en dat is er één met een erg kort lontje, die vroeg of laat tot ontploffing zal komen en de relatie zal laten barsten.

Echo – HSP

Een hoog sensitief persoon is heel empathisch, dat wil zeggen dat deze goed kan invoelen wat een ander nodig heeft. Vaak is een HSP-er opgeroeid in een gezin waar sprake was van een codependency, een sterke afhankelijkheid van één van de ouders (vaak een narcist). De HSP-er zal alles doen voor een ander om geliefd te worden, maar het gaat fout als daar een overmatige afhankelijkheid of symbiose uit voortkomt.

Narcissus – Narcist

Een narcist wordt ook omschreven als een sociopaat of psychopaat. Deze kenmerkt zich door een gebrek aan empathie, een egoïsme, dat wordt veroorzaakt door een gebrek aan spiegelneuronen en dat uitdraait op misbruik en emotionele manipulatie, om geliefd te worden. Dat is alleen niet zo gemakkelijk te herkennen, omdat een narcist gebruik maakt van maskers om de ware identiteit te verbergen. Als dat masker af gaat wordt de ernst van de situatie duidelijk en zal de destructieve relatie alleen maar destructiever worden. Een narcist kan niet alleen zijn en is verslaafd aan liefde. Deze zal van de ene naar de andere relatie hoppen en daarbij een spoor van gebroken harten achterlaten. Door een gebrek aan zelfreflectie kan een narcist niet inzien wat deze aanricht en maakt hierdoor veel slachtoffers.

Trauma

Een relatie tussen de twee tegengestelden lijkt een perfecte aanvulling van elkaars behoeften, die sterk lijkt op een tweelingzielrelatie, maar omdat een narcist er alles aan doet om een ander te manipuleren en geen zelfreflectie kent, zal deze niet meegroeien en is de relatie gedoemd om te mislukken. Voor een HSP-er is het belangrijk om dit in te gaan zien en niet eindeloos in een vruchteloze relatie te blijven investeren, want dat put je energetisch uit. Uiteindelijk kun je getraumatiseerd uit de relatie komen, met het narcistisch slachtoffer syndroom ten gevolg. Het kost veel tijd en energie om te herstellen van die complexe post traumatische stress. Je bent in die tijd erg kwetsbaar, waarbij je een grote kans hebt om in een volgende relatie weer ten prooi te vallen aan een narcist. Onthoudt dit heel goed: Als je in een relatie terecht komt met een narcist, dan zegt dat niets over wie je bent, maar heel veel over de dingen die je in je leven hebt ervaren, waardoor je een patroon van codependency hebt ontwikkeld.

Zolang de innerlijke wond nog niet is geheeld kun je als HSP-er verliefd worden op een persoon die je pijn doet. Het trauma kan door een narcist als een virus worden doorgegeven, waardoor je als HSP-er de kans hebt om door deze traumatisering zelf ook narcistisch te worden. Om deze trauma cyclus te doorbreken is het belangrijk om de onderliggende wond te helen, waardoor je afhankelijk wordt van iemand die het op een gewetenloze manier niet zo nauw met je gevoelens neemt. Een narcist zal de al aanwezige wond verder opentrekken, er nog eens een dosis zout bovenop gooien, om de ontsteking uit te zuiveren en de wond voor eens en altijd te helen. Dat is een erg pijnlijk proces, zeker als je niet door hebt wat het onderliggende doel hiervan is en je het geheel niet meer met een korreltje zout kunt nemen.

Zielsverbondenheid

Als je altijd belangeloos voor een ander klaarstaat zul je niet aan je zelf toekomen en kun je jezelf verliezen in een relatie. Je hebt geen goedkeuring nodig om geliefd te worden, en in eerste instantie heb je de liefde aan jezelf te geven en niet van een ander te verlangen. De uitdaging van je zelf kwijt raken is om in contact komen met je een hogere orde van je zelf, met je ware zelf, of je hogere zelf. Hiervoor is een zielsverbondenheid nodig en dat is juist wat een narcist kwijt is. De connectie met de ziel wordt gelegd via het lichtlichaam, de merkaba en de buis van licht. Zonder de ziel kan er geen verbinding worden gemaakt met het hogere zelf, dat ook als de bron, god, of de grote centrale zon wordt omschreven. Een narcist is zielloos. Deze is de verbinding met het hogere zelf kwijt en probeert die via een ander te leggen, wat natuurlijk niet lukt, vandaar ook de frustratie van een narcist, als die verantwoordelijkheid wordt teruggegeven.

Magie

Een narcist wordt lastig gevallen door negatieve energieën en entiteiten. Dat geeft een bezetenheid waardoor het leven op aarde een lijdensweg wordt en het bestaansrecht om gelukkig te worden vervloekt lijkt te zijn. Echo en Narcissus waren beide vervloekt en hebben zich los te maken van hun vloek. Echo werd afgesloten van de eigen stem,  waardoor die geen weerwoord meer kon geven tegen een narcist, terwijl Narcissus geen gezond zelfbeeld meer had, en de HSP-er niet meer zag staan zoals die werkelijk was. Een vloek duidt op zwarte magie en om je hiervan los te maken is een andere, positieve vorm van magie nodig. Dat kun je doen door de magie van het woord te gebruiken, bijvoorbeeld een mantra met de Ik Ben aanwezigheid (I Am). De restanten van de post traumatische stress van narcistisch misbruik kunnen met ademhalingsoefeningen worden geheeld.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over narcisme, codependency, hoog gevoeligheid (hsp), empathie, zelfrespect, de kracht van gedachten, het gebruik van mantra’s en ademhalingsoefeningen om oude trauma’s te helen? In de boeken ‘De adem des levens, trauma heling als sleutel tot kosmisch bewustzijn’ en ‘Het woord van god, ontdek je ware zelf met de Ik Ben aanwezigheid’ worden deze onderwerpen op een heldere manier beschreven.

de-adem-des-levens-niels-bagchus-trauma-heling-als-sleutel-tot-kosmisch-bewustzijn-boek-narcisme-codependency
Het woord van god - Ontdek je ware zelf met de Ik Ben aanwezigheid - Niels Bagchus - I Am violette vlam narcisme psychopathie zelfliefde liefde hogere zelf

Bestel het boek De adem des levens……

Bestel het boek Het woord van god……