De ankh

De ankh is een sleutel, die de vorm van het menselijk lichaam uitbeeldt, en daarmee de blauwdruk van een heel en gezond lichaam in zich draagt. Het geeft de verbinding tussen het stoffelijke van het kruis en het geestelijke van de cirkel. Het oog van de ankh stelt een hoofd voor, met daaronder horizontaal de armen en verticaal de benen. Het is een symmetrisch figuur, dat onder andere de kruislingse aansturing van de lichaamshelften door de twee hersenhelften uitbeeldt.

Het woord ankh betekent leven of levenskracht en is een krachtig een instrument van heling. De ankh is een instrument om vanuit het hart lichtkracht over te brengen en te verspreiden. Net als een muziekinstrument kan het een trilling overbrengen. De ankh helpt om je middels mentale, emotionele, fysieke en spirituele heling op te tillen naar een hoger trillingsnivo.

De ankh is bekend uit Egypte maar gaat nog veel verder terug. De ankh is een sleutel die de verbinding legt tussen de helende krachten uit Egypte, Atlantis en Lemurië, maar ook met Achnaton, de dolfijnen en het planetaire rooster van de aarde. De ankh wordt beschouwd als het symbool van het eeuwige leven. Deze sleutel van het land van de Nijl is een bijzonder krachtig symbool, dat kan worden gebruikt om te helen en de verbinding te maken met onzichtbare dimensies. Het kruispunt van de ankh ligt bij het keelchakra. Met deze verbinding wordt het mogelijk om geen blad meer voor de mond te nemen en kan alles in zuiverheid worden gedeeld.

Dat heeft ook betrekking op farao Achnaton (ook bekend als Akhenaten of Amenhotep IV), welke gedurende de 18e dynastie in Egypte de grondlegger was van het eenheidsbewustzijn. Dat werd met de Essenen rond het begin van onze jaartelling nieuw leven ingeblazen en begint nu weer tot wasdom te komen. Achnaton introduceerde de Aton, maar werd verkeerd begrepen toen hij de regerende Amon priesterklasse en het meer-godendom wilde afschaffen. Hij pleitte niet voor het monotheïsme, maar voor het afschaffen van de aanbidding van de wildgroei aan goden die aanbeden werden. Het was niet nodig om die nog langer boven ons te plaatsen. De aton, of de zonneschijf, werd de symbolische weergave van de zonnekracht waar we allemaal deel van uitmaken.

Ook probeerde Achnaton met de Aton de helende kracht van het zonlicht onder de aandacht te brengen. De zonnestralen eindigden met handjes en een ankh, onder andere bij de neus. Hierbij werd met de ankh levensenergie aangereikt. Lees meer hierover in het boeken De koning van de kwetsbare kracht en De adem des levens.

De ankh geeft levenskracht door en is een versterker van energie. Die energie kan zowel voor creatie als destructie worden ingezet en dat komt altijd weer bij jezelf terug. Om de krachtige energieën te kunnen hanteren zijn zuivere intenties en een groot verantwoordelijkheidsbesef nodig.

Op de Egyptische wandreliefs werden de farao’s en goden vaak afgebeeld met een ankh. Er is er echter nooit één in het echt gevonden in heel Egypte. Omdat de mensheid na het uiteenvallen van de Egyptische dynastiën niet meer verantwoordelijk kon omgaan met de grote krachten van de ankh, werd deze gedematerialiseerd en bleven ze gedurende duizenden jaren enkel als een stille herinnering achter op de reliëfs op de tempelmuren.

De benaming ankh komt terug in het woord klank. Het zend namelijk een trilling uit die helend werkt, als een soort stemvork of sleutel. De ankh werkt ook als een antenne, om op een andere manier te kunnen communiceren. Alhoewel we de ankh voornamelijk als een Egyptsich symbool kennen komt deze eigenlijk uit eerdere tijdperken voort, zoals Atlantis en Lemurië. Het werken met een ankh vereist een gevorderde verantwoordelijkheid. Het heeft lang geduurd voordat we die weer konden dragen. Met de overgang naar een nieuw tijdperk beginnen steeds meer mensen bewust te worden, vandaar dat deze nu pas weer terug mag komen. Nu kunnen de heelmeesters van weleer hun taak opnieuw oppakken.

Lees meer over het gebruik van de ankh voor de heling van trauma’s in het boek De adem des levens.

de-adem-des-levens-niels-bagchus-trauma-heling-boek-narcisme-codependency-ptss-post traumatische stress-verslaving-chronische pijn

Ankh hangers

Ankh hangers

Ankh en Stemvork Healingtools

De ankh, tuningfork healingtools en ankh hangers zijn verkrijgbaar via de online shop van Crystal Healing Art op Shapeways.

De Egyptische ankh
De Atlantische ankh
De Lemurische ankh
De ankh staf
De Heqa
De Was
De Djed omega staf
Egyptische ankh hanger
Atlantische ankh hanger
Lemurische ankh hanger

Video

Foto’s

De ankh bij de dolfijnen in Harderwijk

De ankh graancirkel

In 2015 verscheen er bij Hoeven een graancirkel in de vorm van een ankh, waar deze foto’s zijn gemaakt.

Ankh graancirkel Hoeven 4 juli 2015 cropcircle

De ankh in de ankh graancirkel in Hoeven 4 juli 2015
Ankh Crystal Healing Art Graancirkel Hoeven Cropcircle

De glazen ankh

Ankh and Phi Vogel Crystals Mandala Energy Grid - Crystal Healing Art

Door de jaren heen ben ik bezig geweest om een ankh te maken, in verschillende materialen. De eerste ankh maakte ik van glas.  En dat was nog niet zo gemakkelijk. Het begon met het maken van een model in hout, waar een afdruk van werd gemaakt in een gipsmal. Toen begon het moeilijke werk. Pas na diverse pogingen en vele mislukte werkstukken lukte het me om een gave ankh van glas uit de oven te halen. Het komt heel nauw met het soort glas, de juiste temperatuur van de oven, of er voldoende afkoeltijd is, en dat de mal stabiel blijft bij de hoge temperaturen. Voor iedere ankh wordt een nieuwe mal gemaakt, vandaar dat er geen twee hetzelfde zijn.

Het glas wordt in een oven bij hoge temperatuur gesmolten en als het mooi is uitgevloeid wordt het heel langzaam afgekoeld. Eén zijde van de ankh heeft een glad oppervlak, terwijl de andere zijde een enigzins mat oppervlak heeft. Op het oppervlak van die zijde lopen lijnen, die door kleine barsten in de mal zijn veroorzaakt. Deze belijningen geven iedere ankh een uniek uiterlijk. Ze lijken op bliksemflitsen, wat de lichtkracht die schuil gaat in de ankh zichtbaar maakt.

Ankh crystal glass melting oven
Ankh Evolution
Ankh healing
Crystal ankh sunlight

De Crystal Ankh

Na het maken van de glazen ankh wilde ik graag met kristal gaan werken, maar zulke grote stukken kristal is moeilijk aan te komen, en het materiaal is vanwege de grote hardheid erg moeilijk te bewerken. Daarom besloot ik om kleine getrommelde / geslepen kristallen in kunsthars te gieten. De Crystal Ankh is verkrijgbaar in amethist, rozenkwarts, citrien carneool, of pyriet.

Crystal Ankh Anch Crystal Healing Art
Crystal Ankh handmade Egypt Egyptian Crystal Healing Art
Crystal Ankh anch crystal healing art kristal kristallen edelsteen gemstone

De ankh van aluminium

Daarna ben ik samen met mijn vader  aan de slag gegaan om een ankh in metaal te gieten. Hieronder zijn een aantal foto’s te zien van het gieten van het vloeibare aluminium.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor iedere ankh wordt een nieuwe mal gemaakt, vandaar dat er geen twee hetzelfde zijn. Ik heb voor aluminium gekozen omdat het veiliger is te smelten dan bijvoorbeeld messing, waarbij gevaarlijke gassen vrij kunnen komen. Aluminium is een relatief licht metaal, waardoor een ankh van aluminium niet zo zwaar wordt en gemakkelijk hanteerbaar is. Aluminium geleidt energie goed. Het warmt gemakkelijk op zodat een ankh van aluminium snel de lichaamstemperatuur aanneemt en warm aanvoelt. Een bijkomend voordeel van aluminium is dat het een trilling goed doorgeeft Aluminium wordt veel in stemvorken gebruikt, waarbij de stemvork geen contact hoeft te maken met een voorwerp of lichaam om de toon goed hoorbaar te maken. Ik heb twee verschillende ontwerpen gemaakt, met één of twee benen. Het unieke tweebenige ontwerp werkt als een stemvork. Deze geeft een heldere hoge toon, met een frequentie van ca. 988 Hz, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de ankh.

Ankh Lemurie Healing Egypt Egypte groot twee benig two legged aluminium metaal metal large tuning fork stemvork
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ankh healing sun licht egypt egypte lemurie

         Crystal Ankh Egypt Egypte Light Healing Art symbol of eternal life

Ankh sun Crystal Healing Art Graancirkel Hoeven Cropcircle
Ankh tweebening crystal healing art

De ankh en de dolfijnen

De ankh is ook mee geweest naar de dolfijnen in Harderwijk.

Ankh dolphin dolfijn healing 3
Ankh dolphin dolfijn healing 2
Ankh dolphin dolfijn healing
Ankh Cropcircle Grass The Netherlands 2012
De ankh in een graancirkel in Bosschenhoofd