Als liefde pijn doet – Narcisme en Codependency – Verslaafd aan pijn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je in een relatie met een narcist (borderliner, sociopaat of psychopaat) terecht komt, is de kans groot dat je last hebt van codependency. Narcisme en codependency lijken twee totaal verschillende persoonlijkheden, maar er is ook een overeenkomst, want het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Er is sprake van een gedeelde wond, een hechtingstrauma, die vaak wordt doorgegeven door een narcistische ouder, of een ouder die verslaafd  of psychisch instabiel was. Zowel een narcist als een codependent hebben een eigen manier gevonden om daar mee om te gaan. Deze overlevingsstrategie komt voort uit de instinctieve vecht- of vluchtreactie. Waar een narcist zal gaan vechten, zul je als een codependent gaan vluchten voor de realiteit. Door een cognitieve dissonantie wordt je blind voor het overduidelijke narcistische misbruik.

Narcistisch misbruik veroorzaakt het narcistisch slachtoffer syndroom en dat is een complexe vorm van post traumatische stress. Om jezelf daarvan te bevrijden is inzicht nodig in de oorzaak van het aangebrachte trauma en hoe dat verborgen trauma je leven, en vooral je relaties met anderen beïnvloedt. Langzaam aan treedt er in een relatie een gewenning op aan het drama en de chaos van een narcist. Het emotionele misbruik en de manipulaties worden steeds verder wordt opgevoerd, totdat je er uiteindelijk aan onderdoor gaat. Maar dan is het paradoxaal genoeg nog steeds bijna onmogelijk om weg te lopen. Door het Stockholm syndroom ben je gegijzeld in een destructieve relatie en kun je jezelf niet meer losmaken van het misbruik. Dat komt door een aangeleerde hulpeloosheid en omdat je last krijgt van een traumatische hechting. Terwijl je van binnen weet dat die persoon niet goed voor je is, blijf je door een aangeleerde hulpeloosheid toch elke keer weer terug gaan. Dat komt omdat je zoveel verwarring te verwerken krijgt, dat je je intuïtie gaat wantrouwen en je aan jezelf gaat twijfelen. Je komt zo onder stress te staan, dat je niet meer adequaat kunt reageren op gevaar.

Door het toebrengen van pijn wordt je hechtingssysteem ernstig in de war gestuurd. Bij stress en pijn worden er hormonen aangemaakt, die op dezelfde gebieden in de hersenen inwerken als bij de hechting in een liefdesrelatie. Wanneer gevoelens van pijn, stress en hechting door elkaar heen gaan lopen, kan daar een vreemde verslaving uit ontstaan, een verslaving aan de narcist. Als bepaalde hersengebieden herhaaldelijk gezamelijk worden getriggerd, kunnen ze op een verkeerde manier worden bedraad. Het is lastig om dat patroon weer te ontwarren.

Waar een narcist verslaafd is aan liefde, en aan de powertrip die het geeft om een ander te kunnen domineren met problemen, raak je als codependent verslaafd aan de verslaafde. Je raakt tevens verslaafd aan pijn, en het is erg moeilijk om daarvan af te kicken, omdat het een onzichtbare verslaving is. Als je  ten prooi bent gevallen aan een narcist is het, om echt los te komen van het patroon van misbruik, een vereiste om geen contact meer te onderhouden met de bron van je verslaving, met de narcist dus. Reageer niet meer op de provocaties, want die trekken je steeds weer terug in het drama. Daarnaast heb je de opgebouwde post traumatische stress, de spanning van de bevroren vecht- of vluchtreactie, uit je lichaam te ontladen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het uitvoeren van specifieke ademhalingsoefeningen, die in het boek De adem des levens, duidelijk staan uitgelegd.

Copyright – Niels Bagchus

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de achtergrond van post traumatische stress, ten gevolge van het narcistisch slachtoffer syndroom, narcistisch & emotioneel misbruik, manipulatie, ouderverstoting,  verslaving, chronische vermoeidheid, chronische pijn, narcisme en codependency? Kijk dan een naar het boek ‘De adem des levens, trauma heling als sleutel tot kosmisch bewustzijn’ .

de-adem-des-levens-niels-bagchus-trauma-heling-als-sleutel-tot-kosmisch-bewustzijn-boek-narcisme-codependency
Ik Ben aanwezigheid

Bestel het boek De adem des levens hier….