Waarom kom je een narcist tegen? – Het drama van Echo

Een van de valkuilen van een relatie is dat je jezelf volledig kunt kwijtraken, en dat verliezen van je ware zelf geldt zeker als je een relatie aangaat met een narcist. Vanwege de sterke aantrekkingskracht wordt een narcist vaak aangezien als een tweelingziel, maar het is slechts een illusie van ware liefde. Een narcist is iemand die moeite heeft met zelfreflectie en empathie. Een narcist is een meester om dat gebrek verborgen te houden, door die kant van zichzelf schuil te houden achter een masker. Dat maakt het zo moeilijk om een narcist te herkennen. Sommige mensen vinden de term narcist veroordelend. Al doet een narcist niets anders dan oordelen, iemand een stempel geven blijft ook een oordeel vellen. Helaas kun je de zaken nu eenmaal niet mooier voorstellen dan het is. Al heeft iedere duisternis een lichtpuntje en dus ook een relatie met een narcist.

De term narcisme komt uit het drama van de Griekse mythologie van Narcissus en Echo. Echo was de nymf zonder eigen stem, die verliefd werd op Narcissus. Narcissus was vervloekt, waardoor hij enkel verliefd was op zijn spiegelbeeld en Echo met een gebroken hart achterliet. Dat is wat een narcist ook doet, want op zijn zoektocht naar ‘liefde’ laat hij een spoor van gebroken harten achter zich. Alhoewel een narcist altijd op zoek lijkt te zijn naar liefde, zal hij keer op keer een relatie verbreken, met alle tragische gevolgen voor de omgeving.

Een narcist lijdt aan post traumatische stress (PTS) en vroeg of laat zal zijn trauma in een relatie aan de oppervlakte komen. Daarom vlucht een narcist weg uit de relatie, want het trauma is te pijnlijk om aan te gaan. Door de pijn kan een narcist geen empathie meer opbrengen voor een ander. Een narcist kan zijn trauma als een soort besmettelijk virus aan anderen doorgeven, met het narcistisch slachtoffer syndroom (NSS) tot gevolg. Een risico hiervan is dat het slachtoffer van een narcist zelf ook PTS oploopt.

Een relatie met een narcist is uitermate pijnlijk en vaak zelfs traumatiserend. Alhoewel veel mensen zeggen dat ze er sterker uit komen, lukt dat lang niet iedereen, want velen blijven vast zitten in het trauma. Om daaruit los te geraken, en te voorkomen dat je nog een keer een narcist tegenkomt, is het nodig om inzicht te krijgen in de vraag waarom er een narcist op je pad is verschenen, want alles in het leven heeft een reden.

De reden waarom een narcist in je leven is verschenen heeft te maken met een oud litteken, een oud trauma van misbruik. De narcist en het slachtoffer zijn beide het slachtoffer van een diep weggestopt trauma uit het verleden, alleen hoe ze daar mee omgaan is totaal verschillend. Een narcist kan zich niet aanpassen en geeft anderen de schuld van de pijn. Het slachtoffer heeft last van copedendency en doet precies het tegenovergestelde. Doordat hij net zoals Echo geen eigen stem heeft, kan hij zich alleen maar aanpassen, en zal hij de pijn van een ander als de eigen pijn gaan aanzien en overnemen. Hij verliest uit het oog dat niet hijzelf, maar een ander hem pijn doet.  Codependency is een mede verslaving die uitgroeit tot een verslaving aan pijn, doordat je gegijzeld wordt in een liefdesrelatie. Die trauma hechting is vergelijkbaar met het Stockholm syndroom.

Een narcist én het slachtoffer hebben in essentie beide dezelfde wond. Omdat beiden zo gevoelig zijn komt dat hard aan. In plaats van zelf de eigen wond te helen zal een narcist een ander de schuld geven van de eigen pijn. Van een narcist hoef je door een gebrek aan bewustzijn niet te verwachten dat hij dat gaat inzien, dus richt je energie enkel om je eigen wond te helen.

Alhoewel je zeker het slachtoffer kunt zijn van narcistisch misbruik is het niet handig om je langdurig het slachtoffer te blijven voelen. In zekere zin heb je de omstandigheden ervoor zelf geschapen, maar niet bewust. Dat maakt het zo moeilijk om te doorgronden waarom dit alles je ‘overkomt’. Je hebt namelijk bewust te worden van je eigen scheppingskracht. Dat kan alleen maar door het slachtofferschap los te laten. Wanneer je gelooft dat je in een wereld leeft die enkel door narcisten en psychopaten wordt gerund zul je die wereld naar je toehalen. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen, want dat gebeurt onbewust, door alles dat je in het verleden hebt meegemaakt.

Wanneer je een vorm van misbruik hebt meegemaakt, dan blijft die trilling van angst en trauma in je systeem aanwezig. Je zult daardoor onbewust een narcist aantrekken, want die resoneert op dezelfde trilling. Dat duurt net zolang totdat je je eigen trilling hebt verhoogd en het niet meer nodig is dat een narcist het trauma nog bij je los trilt. Door het helen van het trauma van emotioneel of fysiek misbruik uit je jeugd, of uit vorige levens, kun je ervoor zorgen dat je niet meer wordt geleefd, maar dat je zelf bewust je leefwereld gaat creëren. Wat jouw overtuiging is zet je in de wereld neer en wordt naar je terug gespiegeld, vooral in een relatie. Een narcist zal alle issues die je nog hebt met betrekking tot eigenwaarde, zelfliefde en zelfrespect genadeloos blootleggen. Hierdoor wordt je aangezet om alle vormen van misbruik die nog in je systeem aanwezig zijn te helen en je negatieve gedachten en gevoelens om te zetten in iets positiefs.

Je hebt contact te maken met wie je werkelijk bent, met je ware zelf, ook wel het hogere zelf genoemd. Door een overmatige zelfreflectie verlies je jezelf in een relatie met een narcist, want je verliest het contact met de werkelijkheid. Het gevoel dat je jezelf kwijt bent geraakt, komt doordat je hebt toegelaten dat er is ingebroken op jouw autonome connectie met je hogere zelf. En narcist is die verbinding kwijt en probeert die via een ander te leggen, wat een vorm van zielsdiefstal is. Om dat te voorkomen heb je je grenzen goed te bewaken en ervoor te zorgen dat de door trauma’s veroorzaakte zwakke plekken in je systeem worden geheeld, zodat er geen aanhakingspunten meer zijn om je energie af te nemen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over narcisme, codependency, hoog gevoeligheid (hsp), empathie, zelfrespect, de kracht van gedachten, het gebruik van mantra’s en ademhalingsoefeningen om oude trauma’s te helen? In de boeken ‘De adem des levens, trauma heling als sleutel tot kosmisch bewustzijn’ en ‘Het woord van god, ontdek je ware zelf met de Ik Ben aanwezigheid’ worden deze onderwerpen op een heldere manier beschreven.

de-adem-des-levens-niels-bagchus-trauma-heling-als-sleutel-tot-kosmisch-bewustzijn-boek-narcisme-codependency
Het woord van god - Ontdek je ware zelf met de Ik Ben aanwezigheid - Niels Bagchus - I Am violette vlam narcisme psychopathie zelfliefde liefde hogere zelf

Bestel het boek De adem des levens….

Bestel het boek Het woord van god….